Kotitalouksien rahastosijoittajat tietämättömiä

Rahastosijoittajien yleinen tietoisuus rahastosijoittamiseen liittyvistä tekijöistä on vähäistä. Tämä käy ilmi Finanssialan Keskusliiton alkuvuodesta 2010 teettämästä sijoitusrahastotutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa kotitalouksien rahastosijoittamista.

Kotitalouksissa rahastosijoituksia tehdään kaikissa ikäryhmissä, mutta eniten rahastosijoituksia on 40–64-vuotiailla suomalaisilla. Rahastojen ohella muita säästö- ja sijoituskohteita on lähes kaikilla rahastosijoittajilla. Suosituimpia rahastosijoituskohteita ovat yhdistelmärahastot. Muita sijoituskohteita ovat osake- ja korkorahastot.

Rahastosijoittamiseen liittyviä tekijöitä

Kotitalouksien rahastosijoittajat ovat melko tietämättömiä rahastosijoittamiseen liittyvistä tekijöistä. Joka viides ei osaa nimetä omistamiaan sijoitusrahasto-osuuksia. Erityisen huonosti tunnetaan rahastoyhtiöiden palkkiot sekä sijoitusrahastojen kulut ja palkkiot. Vain alle puolet ovat tietoisia siitä, että rahastoja voi lunastaa päivittäin.

Hieman paremmin rahastosijoittajat ovat perillä tuottojen ja korko-osuuksien verotuksesta. Noin 20 % rahastosijoittajista luulee niiden kuitenkin olevan verovapaita. Pääomaveroprosenttia ei myöskään tiedetä tarkasti.

Tyytyväisyys korkealla tasolla

Valtaosa kotitalouksien rahastosijoittajista on melko tyytyväisiä rahastosijoituksiin. Eri sijoitusmuodoista tyytyväisimpiä ovat korkorahastojen omistajat – osake- ja yhdistelmärahastojen osalta tyytyväisyys ei ole samaa luokkaa. Korkorahastoista suositumpia ovat pitkän koron rahastot.

Rahastosijoittajia kiinnostaa selvästi verotuettu pitkäaikaissäästäminen. Verotuetun pitkäaikaissäästämisen muodoista kiinnostavimpina pidetään sijoitusrahastoja, pörssiosakkeita ja pankkitilejä.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%