Säästäminen yhä tärkeää

Finanssialan Keskusliitto on selvittänyt suomalaisten säästämistä, luotonkäyttöä ja maksutapoja. Talouden pari vuotta jatkuneesta taantumasta huolimatta sijoitus- ja kulutusvalmius on nousussa. Säästäminen ja sijoittaminen ovat vahvaa ja jatkuvassa kasvussa. Matala korkotaso on lisännyt luotonottohalukkuutta, samoin kuin henkilökohtaiset taloudelliset syyt, kuten irtisanomiset.

Säästämisestä puskuria tulevaan

Säästö- ja sijoitusaikeet lisääntyvät. Suomalaiset säästävät ja sijoittavat useaan eri kohteeseen yhtä aikaa entistä enemmän. Sijoitukset säästö- ja sijoitustileille ovat edelleen suosituimmat säästökohteet. Myös rahasto- ja osakesäästämisen suosio on kasvussa.

Suomalaista säästämistä ja sijoittamista luonnehtii varovaisuus. Matalaa, riskitöntä tuottoa suositaan korkeita tuottoja tuottavien ja riskialttiiden kohteiden sijasta. Tuottojen turvallisuuden ja riskittömyyden lisäksi arvossa ovat sijoituskohteiden vaivattomuus, eettisyys, vastuullisuus ja ekologisuus.

Kotitalouksien kasvava säästämis- ja sijoittamishalukkuus kertoo luottamuksen vähittäisestä palautumisesta kotimaan talouteen. Samalla halutaan varautua tulevaan ja vaikuttaa eläkevuosiin.

Taloudenhoito sähköistä mutta epäsuunnitelmallista

Valtaosa asioinnista tapahtuu verkkopankissa. Talousasioiden hoito sähköisesti on lisääntynyt erityisesti yli 65-vuotiaiden keskuudessa. E-laskupalvelut ovat niin ikään kasvattaneet suosiotaan. Maksutapana korttimaksut ovat yleistyneet entisestään – yhä harvempi maksaa käteisellä.

Suomalaisten kotitalouksien taloudenhoito on Finanssialan Keskusliiton tutkimuksen mukaan epäsuunnitelmallista. Valtaosa suomalaisista suunnittelee talouttaan korkeintaan puoleksi vuodeksi eteenpäin. Vähintään vuoden aikavälillä taloudenhoitoaan suunnittelee noin 20 % suomalaisista. Noin 10 % kansalaisista ei suunnittele omaa talouttaan lainkaan.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%