Työssäkäyvät hyötyneet taantumasta

Asuntolainojen korkojen lasku ja inflaation pysähtyminen ovat lisänneet työssäkäyvien suomalaisten ostovoimaa miljardeja euroja. Vuoden 2008 finanssikriisi on laskenut Euroopan keskuspankin ohjauskoron neljästä yhteen prosenttiin. Euroopan keskuspankin ohjauskorko ohjaa mm. asuntolainojen viitekorkoja, jotka ovat olleet ennätyksellisen matalalla. Kreikan velkakriisin mukanaantuoman epävarmuuden ja taloutta koskevan luottamuspulan vuoksi koronnostoja ei ole näköpiirissä.

Asuntolainojen korkojen voimakkaasta laskusta ovat hyötyneet lähinnä palkansaajat. Matala korkotaso ei ole merkittävästi lisännyt työttömien tai lomautettujen kuluttamiseen jäävää rahamäärää. Inflaation pysähtyminen sitä vastoin on lisännyt kaikkien suomalaisten ostovoimaa. Ennen finanssikriisiä inflaatiotaso oli noin neljä prosenttia. Vuonna 2009 inflaatio jäi nollaan prosenttiin, mutta se on selvästi nousussa: toukokuussa vuotuinen inflaatio oli noin yhden prosentin luokkaa.

Asuntovelkaisilla yli kaksi miljardia aiempaa enemmän rahaa

Finanssialan Keskusliiton mukaan asuntolainojen keskikoko on 102 000 euroa. Viitekoron laskiessa yhdellä prosenttiyksiköllä keskivertovelalliselle jää 1 020 euroa enemmän rahaa vuositasolla. Lainakorkojen verovähennysoikeuden jälkeen jäljelle jäävä summa on 734 euroa.

Asuntolainojen viitekorko laski taloudellisen taantuman seurauksena neljästä prosentista yhteen prosenttiin. Siten Suomen asuntovelallisille jäi vuodessa yli kaksi miljardia euroa enemmän rahaa muuhun käyttöön. Viitekorkojen noustessa yhdellä prosenttiyksiköllä asuntovelallisille tulee vuodessa 807 miljoonan euron lisälasku. Asuntovelallisia on Suomessa 1,1 miljoonaa mikä on noin 30 prosenttia suomalaisista kotitalouksista.

Vienti- ja rakennusteollisuus taantuman suurimmat uhrit

Vientiteollisuus kärsi vuoden 2008 finanssikriisistä ensimmäisenä. Esimerkiksi teknologiateollidessa taantumasta ovat kärsineet sekä liikevaihto että tilauskanta. Viime vuonna teknologiateollisuuden liikevaihto oli 28 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Alkuvuonna 2010 myynti oli vuoden 2009 tasolla.

Rakennusteollisuudessa asuntojen rakentaminen lakkasi tyystin jo hieman ennen vuoden 2008 finanssikriisin puhkeamista. Vuoteen 2008 verrattuna rakentaminen supistui vuonna 2009 kaikkiaan 13 prosenttia. Rakennusteollisuutta ovat elvyttäneet valtio ja julkinen rahoitus. Valtio aikaisti isoja infrastruktuurihankkeitaan. Julkisella rahoituksella puolestaan on rahoitettu vuokra-asuntojen rakentamista.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%