Deflaation uhka, inflaation todellisuus vai uusi taantuma?

Sijoittajien mielestä maailmantaloutta uhkaa uusi taantuma. Ennuste huonolle talouskehitykselle näkyy taloudellisesti turvallisten valtiolainojen tuottoprosenttien laskussa, talousvaikeuksissa olevien valtioiden velkakirjojen tuottoprosenttien nousussa ja kullan arvon kohoamisessa. Mikäli uuden taantuman uhka kääntää hintatason kehityksen laskuun maailmantalouden kannalta merkittävissä maissa, kuten Yhdysvalloissa, sillä olisi vakavat seuraukset myös Suomen taloudelle.

Deflaation uhka on tällä hetkellä esimerkiksi Yhdysvaltain markkinoilla todellinen. Myös Japani on vaa’ankieliasemassa maailman kolmanneksi suurimpana kansantaloutena. Kotimaan talouden kehityksessä on toisaalta tällä hetkellä odotettavissa rahan arvon laskusuhdanne eli inflaation kasvu. Yle-uutisten mukaan Suomessa on odotettavissa tänä vuonna 1,5 ja ensi vuonna 2,5 prosentin inflaatiokehitys.

Uusi taantuma uhkaa Yhdysvaltoja

Yhdysvaltojen talouskasvu on tällä hetkellä hidasta ja hataraa. Alkuvuonna maan kokonaistuotannon kasvuvauhti oli 3,7 prosentin luokkaa vuositasolla. Toisella vuosineljänneksellä kasvu oli hidastunut 1,6 prosenttiin.

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve ponnistelee kaikin keinoin ylläpitääkseen markkinoiden likviditeettiä ja nousujohteista talouskehitystä. Keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke ei pidä deflaatiota merkittävänä uhkana, mutta ei pysty täysin poissulkemaan sen mahdollisuutta. Jos Yhdysvaltain yleinen hintataso kääntyy laskuun, ihmiset ja yritykset alkavat odottaa hintojen laskua ja pidättäytyä ostovoimansa käytöstä. Yhdysvaltain talous ei kestä mahdollisen uuden taantuman aiheuttamaa työttömyyden lisääntymistä, joten Yhdysvaltain keskuspankin on jatkettava elvyttävää rahapolitiikkaansa.

Matalan inflaation aika ohi Suomessa

Yle-uutisten mukaan Suomessa pitkään jatkunut matalan inflaation kausi on päättymässä. Inflaatio on tällä hetkellä ollut noin prosentin luokkaa, mutta sen arvioidaan nousevan loppuvuonna 1,5 ja ensi vuoden kuluessa 2,5 prosenttiin. Loppuvuonna hintojen nousuun vaikuttavat raaka-aineiden kallistuminen ja välillisten verojen korottaminen. Myös tuonti- ja tuottajahinnat ovat kohoamassa, ja euro puolestaan heikentymässä.

Suomalaiset joutuvat nyt tinkimään ostovoiman parantumisesta pari vuotta. Talouden asiantuntijat eivät pidä inflaatiokehitystä hälyttävänä.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%