Kullassa vara parempi

Talouden taantuma ja heikko tai epävarma talouskehitys saavat sijoittajat kiinnostumaan kullasta. Kullan hinta on viimeisten viiden vuoden aikana noussut sata prosenttia. Ja nousu jatkuu. Tällä hetkellä unssi kultaa (31 g) maksaa 1241 dollaria (noin 962 euroa). Asiantuntijat arvioivat kullan unssihinnan ylittävän 1500 dollarin rajan vielä tämän vuoden puolella.

Kullan hinnannousuun on monia syitä. Tällä vuosituhannella keskuspankit ovat sopineet keskenään kullan myyntiajankohdista ja myytävän kullan määrästä. Keskuspankit ovat oppineet, ettei ole viisasta myydä suuria kultavarantoja kerralla samaan aikaan monen muun keskuspankin kanssa. Kaivosyhtiöt eivät myöskään enää myy koko tuotantoaan etukäteen pitkillä kauppasopimuksilla. Muita keskeisiä syitä kullan hinnan nousuun ovat erilaiset talouden kriisit: pankkikriisit, valtioiden velkaongelmat ja talouden taantuma. Taantuma on saanut myös suursijoittajat keinottelemaan kullalla.

Sijoitus kultaan on aina hyvä sijoitus

Kultaa pidetään hyvänä sijoituskohteena niin talouden myötä- kuin vastamäessä. Talouden epävarmuuden aikana kulta pitää arvonsa. Todennäköisesti sen arvo jopa nousee merkittävästi, kuten 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen on osoittanut. Myös talouden elpyminen säilyttää kullan arvoa, sillä ostovoiman lisääntyminen tarkoittaa myös laadukkaiden kultakorujen ostamista.

Mikään sijoituskohde ei ole täysin riskitön, ei edes kulta. Kullan hinta voi romahtaa, jos kullalla keinottelevat suursijoittajat alkavat myydä kultavarantojaan suurissa määrin ja samanaikaisesti. Tässä mielessä sijoittajien käyttäytymistä on syytä pitää silmällä.

Lähteet:
Oakley, David & Mackenzie, Michael 2010: “Investors turn to linkers and gold to hedge uncertainty”. Financial Times 3.9.2010.
Räisänen, Kari 2010: “Kaikki haluavat kultaa”. Helsingin Sanomat 6.9.2010.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%