Viitebudjetista apua säästämiseen ja oman talouden hallintaan

Kuluttajatutkimuskeskus julkaisi 19.10. tutkimustuloksensa elämisen hinnasta. Tutkimuksessa kartoitettiin kohtuullisen elämisen minimiviitebudjetit tutkijaryhmän ja 53-henkisen eri puolilla Suomea asuvan kuluttajaraadin toimesta. Tutkimus on osa laajempaa perustuvan tasoa eri näkökulmista valottavaa tutkimushanketta.

Viitebudjetit laadittiin hyödyntämään pankkien lainaneuvotteluja, taloustiedon opetusta sekä viranomaistyöskentelyä toimeentuloturvan tason määrittelemiseksi. Talous- ja velkaneuvonnassa tutkimustuloksia voidaan käyttää Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan toimeentulon suunnitteluun ja seurantaan. Tavalliset kansalaiset hyötyvät tutkimuksesta oman taloutensa hallintaan.

Kohtuullisen arjen osatekijöitä

Siedettävään elämään kuuluvat kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuksessa muutkin kuin elämiselle välttämättömät asumis-, ruoka- ja vaatemenot. Tämän päivän Suomessa pakollisia ovat mm. tietokone, matkapuhelin ja sanomalehti. Kohtuullisen elämän viitebudjetit on laadittu siten, etteivät niihin sisälly välttämättömät asumiskustannukset tai liikkuminen kodin ja työpaikan välillä.

Kohtuullisen arjen välttämättömyyksiin lasketaan myös terveyteen, vapaa-aikaan ja harrastuksiin, henkilökohtaiseen hygieniaan ja kotivakuutukseen tarvittava minimisumma. Tutkija Anna-Riitta Lehtinen toteaa kuitenkin viitebudjettien olevan nimenomaan minimibudjetteja: ”Laaditut budjetit ovat niukkoja, jos niitä verrataan siihen, mitä suomalaiset ovat kuluttaneet tilastojen perusteella.” Minimaalisinakin viitebudjetit ylittävät silti esimerkiksi toimeentulotuen.

Oman talouden hallinnan apuvälineitä

Tutkimusten mukaan suomalaiset eivät juuri suunnittele omaa taloudenhoitoaan. Hyvin harva tekee kotitalouden budjettia edes vuositasolla. Kuluttajatutkimuskeskuksen Mitä eläminen maksaa? Kohtuullisen minimin viitebudjetit -tutkimus antaa erinomaiset välineet suunnitella omaa taloutta. Yhtäältä siihen voi verrata oman tulotason riittävyyttä. Toisaalta sitä kannattaa hyödyntää säästämisen ja sijoittamisen suunnittelussa.

Viitebudjetit antavat suuntaa oman kulutuksen ylijäämästä. Lisäksi kansalaisten omien sijoitus- ja säästötoimenpiteiden merkitys toimeentulossa kasvaa tulevina vuosina eläkejärjestelmiin ja sosiaaliturvaan odotettavissa olevien muutosten myötä.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%