Euroopan talouskevät poliittisesti arkojen päätösten aikaa

EU-komissio esittelee vuotuisen kasvukatsauksensa keskiviikkona 12.1.2011. Keskeisinä toimenpiteinä komissio pitää alijäämien supistamista sovittua enemmän sekä talouskasvun pönkittämistä rakenteellisilla muutoksilla, jotta valtioiden menot saadaan laskuun ja markkinoiden vilkkaus nousuun.

Jäsenmaiden mielestä 0,5 prosentin alijäämän vuotuinen vähentäminen suhteessa bruttokansantuotteeseen riittää. Komissio esittää budjettivajeiden vähentämistä vähintään prosentilla vuodessa. Yli prosentinkaan korjaukset eivät välttämättä riitä valtioiden velkataakkojen supistamiseen pidemmällä, kahdenkymmenen vuoden, aikavälillä.

Komission tulevan kevään maakohtaiset suositukset aiheuttavat ristiriitoja, sillä jäsenmaiden näkemykset talousremontin toimenpiteistä poikkeavat EU-komission suosittelemista ripeistä lisätoimista. Velkataakkojen supistamisen lisäksi muitakin lisätoimenpiteitä tarvitaan, sillä velkaantuminen, hidas talouskasvu ja huonosti toimivat finanssimarkkinat vaikuttavat toisiinsa heikentäen Euroopan taloutta entisestään.

Osakekurssit laskussa

Euroopan osakekurssit laskivat maanantaina 10.1. Eurooppalainen FTSE Eurofirst 300 -indeksi vahvistui vuoden alussa kaksi prosenttia, mutta heikkeni jälleen lähes prosentilla. Euro puolestaan kävi alhaisimmillaan sitten viime syyskuun, 1,286 dollarissa. Osakekurssien lasku ja yleinen epävakaus johtuvat euroalueen talouskriisistä, joka edelleen koettelee Euroopan talousmarkkinoita.

Myös Portugalin ja Kreikan valtionlainojen korot kävivät uusissa ennätyslukemissa. Portugalin kymmenen vuoden velkakirjojen korko pyöri seitsemän prosentin tuntumassa. Kreikan kymmenen vuoden valtionvelan korkoero Saksan riskittöminä pidettyihin vastaaviin lainoihin verrattuna ylsi kymmeneen prosenttiin. Valtioiden lainakustannusten nousu heijastaa sijoittajien luottamuspulaa maiden velanmaksukykyyn.

Osakekurssit laskussaEuroopan osakekurssit laskivat maanantaina 10.1. Eurooppalainen FTSE Eurofirst 300 -indeksi vahvistui vuoden alussa kaksi prosenttia, mutta heikkeni jälleen lähes prosentilla. Euro puolestaan kävi alhaisimmillaan sitten viime syyskuun, 1,286 dollarissa. Osakekurssien lasku ja yleinen epävakaus johtuvat euroalueen talouskriisistä, joka edelleen koettelee Euroopan talousmarkkinoita.Myös Portugalin ja Kreikan valtionlainojen korot kävivät uusissa ennätyslukemissa. Portugalin kymmenen vuoden velkakirjojen korko pyöri seitsemän prosentin tuntumassa. Kreikan kymmenen vuoden valtionvelan korkoero Saksan riskittöminä pidettyihin vastaaviin lainoihin verrattuna ylsi kymmeneen prosenttiin. Valtioiden lainakustannusten nousu heijastaa sijoittajien luottamuspulaa maiden velanmaksukykyyn.

Portugalille pikaista apua Euroopan keskuspankilta

Markkinoiden päähuomio on tällä hetkellä Portugalissa. Portugali kieltää toistaiseksi tarvitsevansa Kreikan ja Irlannin tavoin EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n laina-apua selvitäkseen talouskriisistään.

Euroopan keskuspankki saattoi tukea Portugalia ostamalla maanantaina sen velkakirjoja. EU-virkamiehet kieltävät EKP:n intervention euroalueen osakemarkkinoiden lujittamiseksi hätätoimenpiteenä juuri Portugalin tilanteen laukaisemiseksi. Huhut EKP:n toimenpiteistä sekä siitä, että Ranska ja Saksa painostaisivat Portugalia kääntymään muiden euromaiden hätärahoituksen puoleen, saivat kuitenkin Portugalin kymmenen vuoden velkakirjojen korot maanantai-iltaan mennessä alle 7 prosenttiin.

EU-komission kasvukatsauksen toimintaohjeet

EU-komissio antaa kasvukatsauksessaan viisi keskeistä neuvoa tuleville vuosille. Ensinnäkin komissio suosittelee valtion menojen leikkaamista veronkorotusten sijaan. Komission mielestä mahdolliset veronkorotukset eivät saa kohdistua työntekoon eivät yrittämiseen.

Toinen komission ohje on tehdä talouskasvun toimenpiteistä selkeä suunnitelma kotitalouksien ja yritysten luottamuksen lisäämiseksi. Komissio tosin huomauttaa kolmanneksi, etteivät suunnitelmat toimi, elleivät jäsenmaiden lait ja järjestelmät tue niiden toteuttamista.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%