Sijoittajakursseilta oppia säästämiseen

Piensijoittajakoulutukselle on entistä suurempi kysyntä. Finanssikriisi seurauksineen on jo itsessään haastanut sekä sijoittamista että säästämistä. Lisäksi markkinoille tulee jatkuvasti uusia sijoitustuotteita, ja vanhatkin tuotteet elävät muutosten aikaa.

Pankkien näkökulmasta valtaosa suomalaisista ei pidä itseään sijoittajina vaan säästäjinä. Sijoittajakurssi saattaa nimenä kuulostaa pelottavalta tai itselle sopimattomalta. Säästäjät ja sijoittajat puolestaan ovat kriittisiä pankkien melko varovaiselle sijoitusneuvonnalle.

Sijoittajakursseja vaikea löytää

Piensijoittajakoulutusta on Suomessa tarjolla, mutta kysyntään nähden liian vähän ja liian harvassa. Kursseja kannattaa tiedustella oman paikkakunnan kansalais- ja työväenopistoilta sekä ammattikorkeakouluista, avoimesta korkeakoulusta ja kesäyliopistosta.

Helsingin Osakesäästäjät on järjestänyt kursseja Helsingissä säännöllisesti jo 27 vuotta. Osakesäästämisestä kiinnostuneet pääsevät puolestaan suurimmissa kaupungeissa Pörssisäätiön vuosittaisiin pörssi-iltoihin. Netistä koulutusta ei kannata summamutikassa ostaa, sillä se on helposti kallista eikä koulutuksen sisällöstä tai tasosta ole takuita.

Piensijoittajakoulutuksen painopisteen tulisi olla talouden yleistietoudessa

Piensijoittajakoulutuksen tulisi ennen kaikkea edistää yleistä kansantaloudellista tietämystä. Perusymmärrys talouden mekaniikasta ja lainalaisuuksista on tarpeen niin säästäjälle kuin sijoittajallekin.

Sen sijaan pörssiyhtiöiden tunnuslukuja säästäjän tai piensijoittajan ei tarvitse oppia tulkitsemaan. Varsinkin isoista pörssiyrityksistä ja yhtiöistä on paljon saatavilla valmiiksi analysoitua tietoa kaikissa tiedotusvälineissä, ei pelkästään talouteen keskittyneissä medioissa.

Lisätietoja esimerkiksi Helsingin Osakesäästäjien Minä sijoittajana kurssista ja Pörssisäätiön kevään Pörssi-iltojen aikataulusta löytyy alla mainituilta nettisivuilta.

Lähteet

Helsingin Osakesäästäjät
Pörssisäätiö
Simola, Ulla, ”Oppi antaa osumatarkkuutta sijoittamiseen” 8.2.2011.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%