EU:n kriisirahasto jää suunniteltua heikommaksi

EU:n huippukokous päätti Brysselissä EU:n pysyvän kriisirahoitusjärjestelmän aikataulumuutoksesta. Vakausrahasto painopistettä ei suunnata alkavaksi täydellä teholla vuoden 2013 kesäkuussa. Pääministeri Mari Kiviniemi ei pidä pysyvän kriisirahaston jäämistä aiottua heikommaksi yhtä oleellisena kysymyksenä kuin väliaikaisen kriisirahaston kestämistä.

EU:n johtajien linjauksella pysyvän kriisirahaston pääomarahoitus jaetaan viidelle vuodelle. Vuositasolla Suomen runsaan 1,4 miljardin euron maksuerä on vuositasolla alle 300 miljoonaa euroa.

- Puolet pääomasta maksetaan ensimmäisenä vuotena ja loput kolmena seuraavana, tai maksusitoumuksina tai takauksina, Kiviniemi kertoi EU-maiden johtajien päätösten jälkeen.

Myös pääoppositiopuolue SDP tulkitsee huippukokouksen päätökset lähinnä maksuaikataulun muutoksena. SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomiojan mielestä merkittävämpi kysymys on pankeilta kerättävä kansainvälinen rahoitusmarkkinavero, joka jäi huippukokouksessa käsittelemättä.

Portugalin tilanne edelleen avoin

EU:n huippukokous jätti avoimeksi muitakin kysymyksiä kuin pankeilta kerättävän kansainvälisen rahoitusmarkkinaveron eli finanssitransaktioveron. Avoimeksi jäi myös kysymys Portugalin kriisin vaikutuksista takauksien lisäämiseen. Portugalin tilanne heikkenee koko ajan, mutta tilannetta ei voida ratkaista EU-tasolla ennen kuin maa pyytää apua.

Pääministeri Kiviniemen mukaan väliaikaisen kriisirahaston kestävyys ilman vahvistamista on tällä hetkellä oleellisinta.

- Kreikka kaatui niin nopeasti, ettei mitään rahastoa ollut olemassakaan, Kiviniemi muistutti.

Kreikan jälkeen apua jouduttiin ohjaamaan Irlannille. Portugalin ennakoidaan myös tarvitsevan apua pian. Luottoluokittaja Standard & Poor’s on laskenut Portugalin pitkäaikaisten velkakirjojen luottolukituksen ryhmästä A- ryhmään BBB.

Portugalin hallitus kaatui ja pääministeri Jose Socrates erosi tehtävistään keskiviikkoiltana Portugalin parlamentin torjuttua hallituksen säästöohjelman äänestyksessään. Luottoluokituslaitoksen mukaan Portugalin poliittisesti epävakaa tilanne lisää riskejä.

Lue lisää Yle uutisista:

EU:n kriisirahastosta aiottua heikompi
Kiviniemi: Väliaikaisen rahaston kestävyys nyt oleellisempaa

Tuomioja: Kriisirahaston aikataulumuutos ei oleellinen

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%