Palkansaajien tutkimuslaitos ennakoi Suomelle talouskasvua

Julkinen talous ylijäämäinen jo ensi vuonna

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) on juuri julkaissut ennusteen ensi vuoden talouskasvusta. Tuoreessa suhdanne-ennusteessa arviota myös tämän vuoden talouskasvusta on hieman nostettu.

Suomen kokonaistuotannon odotetaan kiihtyvän tänä vuonna 3,8 prosenttiin. Vuosi sitten bruttokansantuotteen vastaava ennusteluku oli 3,5 ja puoli vuotta sitten 3,7 prosenttia.

PT:n mukaan Suomi on elpynyt taantumasta odotuksia paremmin. Siksi myös suhdanne-ennustetta tarkistettiin ylöspäin tämän vuoden osalta jo kolmannen kerran.

Työttömyys laskuun, julkinen talous tasapainoon

Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan talouskasvua koskeva epävarmuus on viime kuukausina vähentynyt kehittyneissä, erityisesti Suomen viennille tärkeissä maissa. Vienti on palautumassa taantumaa edeltäneelle tasolle, todetaan PT:n talousennusteessa. Suomen viennin odotetaan kasvavan 8,0 prosenttia tänä vuonna ja 6,7 prosenttia ensi vuonna.

PT:n talousennusteen mukaan talouskasvu laantuu ensi vuonna 3,1 prosenttiin. Vuosien 2011-2012 suhdanne-ennusteessa työttömyysasteen odotetaan asettuvan tänä vuonna 7,8 prosenttiin ja laskevan ensi vuonna 7,1 prosenttiin.

Julkisen talouden kuntoa koskevat näkemykset ovat niin ikään myönteiset. PT odottaa julkisen talouden pääsevän tänä vuonna lähes tasapainoon. Suhdanne-ennusteen mukaan julkinen talous on ylijäämäinen jo ensi vuonna. Julkisen talouden ylijäämän arvioidaan olevan kahden miljardin euron luokkaa, mikä olisi noin prosentti bruttokansantuotteesta.

Kotitalouksien ostovoiman kasvu vaisua

Inflaatio voimistuu PT:n mukaan tänä vuonna selvästi. Sen arvioidaan asettuvan 3,0 prosenttiin. Hintojen nousun arvellaan ensi vuonna olevan lähes samaa tasoa.

Palkansaajien reaaliansiot ovat tänä vuonna hienoisessa laskussa. Kotitalouksien ostovoima kasvaa edellisvuosia hitaammin. Yksityisen kulutuksen arvoidaan tänä vuonna kasvavan lähes viime vuoden tasolla eli 2,5 prosenttia. Ensi vuonna kasvun ennustetaan jäävän 2,1 prosenttiin.

Talouden negatiiviset riskit edelleen keskimääräistä suuremmat

Myönteisistä kehitysnäkymistä huolimatta sekä Euroopan että kansainvälistä taloutta koskevat negatiiviset riskit ovat edelleen PT:n mukaan keskimääräistä suuremmat. Euroopan velkakriisin lisäksi Japanin tapahtumilla voi olla kielteiset seuraukset maailmantalouden kehitykselle.

Myös öljymarkkinoilla näkyvä arabimaiden rauhattomuus voi kärjistyessään heikentää kansainvälistä taloutta jopa merkittävässä määrin, PT:n talousennusteessa huomautetaan.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%