Eläkesäästämisen verokohtelun epävarmuus johtanut PS-tilien nihkeään avaamiseen

PS-tileihin on kohdistunut paljon kritiikkiä. Niiden odotettua pienempi avaaminen on herättänyt keskustelua siitä, että PS-tilit olisivat tuotteina huonoja. Syyt PS-tilien nihkeään suosioon ovat kuitenkin muualla. Suurimpana syynä lienee säästöjen verokohtelun epävarmuus niiden nostovaiheessa.

PS-tilit eli pitkäaikaissäästötilit tulivat markkinoille viime vuoden huhtikuussa. Niihin sisällytettiin samat veroedut kuin vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin, ja niiden tarkoituksena oli kannustaa suomalaisia eläkesäästämiseen. Vaikutuksen arvioidaan olleen päinvastainen.

Suomen Pankin tammikuinen tilasto kertoo suomalaisten solmineen kaikkiaan 9811 PS-sopimusta viime vuonna. Luku on pieni vapaaehtoisiin yksilöllisiin eläkevakuutuksiin verrattuna, joita hyvinä vuosina myytiin useita kymmeniä tuhansia. Vuonna 2010 eläkevakuutuksia myytiin noin 8400 kappaletta, eli niidenkin suosio on selvästi vähentynyt.

Uuden hallituksen verolinjauksilla vaikutuksia eläkesäästämiseen

PS-tilien verokohtelun ja kansalaisten eläkeiän muutokset poliittisessa päätöksenteossa ovat luoneet epävarmuutta sen suhteen, miten eläkevuosiin tulisi varautua. Jos pääomaveroprosentti nousee eläkeaikana säästöaikaa korkeammaksi, eläkesäästäjien veroetu katoaa.

Sampo Pankin johtaja Kimmo Laaksonen onkin  ehdottanut verokohtelun selkiyttämistä eläkesäästäjän veroprosentin lukitsemisella kiinteään verokantaan. Siten eläkesäästämisen verokohtelu ei sinänsä tuottaisi yllätyksiä.

Kiinteä verokanta ei yksinään poista eläkesäästämisen epävarmuustekijöitä

PS-tilien verokohtelun epäselvyydet säästöjä nostettaessa eivät yksinään selitä PS-sopimusten solmimisen vähyyttä. Lisäriskiä aiheuttavat mahdollinen eläkeiän nostaminen sekä säästöjen nostoajan pidentäminen.

Nykyisin eläkesäästöjen noston aloittaminen on kytketty viralliseen eläkeikään. Eläkeiän nostaminen lykkää myös säästöjen nostamista. Lisäksi eläkesäästöt sai aiemmin nostaa kahdessa vuodessa. Nostoajan pidentäminen on johtanut siihen, että nykyinen eläkesäästöjen nostoaika venyy tavallisesti kymmeneen vuoteen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%