Sijoittajan viisi kuolemansyntiä

Tavalliset sijoittajat ovat yhdysvaltalaisen professori Terrance Odeanin mukaan epäjohdonmukaisia. Sijoituspäätökset tehdään enemmän tunteella kuin järjellä. Sijoittajat tekevät virheellisiä päätöksiä, jälkijunassa.

Sijoittajien käyttäytymistä tutkivan Odean mukaan liiallinen luottamus omiin sijoitustaitoihin ja ylenpalttinen osto ja myynti ovat suurimpia syitä siihen, että sijoittajat ovat omia pahimpia vihollisiaan. Odean listaa viisi kuolemansyntiä, joilla sijoittajat tekevät hallaa itselleen:

 1. Keskittäminen
 2. Ylpeys
 3. Pettymysten kieltäminen
 4. ”Tähtiosakkeiden” ostaminen
 5. Vuodentakaisten menestyjien seuraaminen

Sijoituksille enemmän tuottoa virheet karsimalla

Keskittäminen on sijoittamisen kuolemansynti siksi, että tosiasiassa sijoitukset kannattaa hajauttaa. Odean vetoaa hajautusstrategiassa todennäköisyysoppiin. Jos kaikki sijoitukset ovat kiinni yhdessä sijoituskohteessa, niiden arvo voi myös romahtaa kertaheitolla.

Ylpeys eli itsensä arvioiminen vähintään keskimääräistä paremmaksi ellei jopa loistavaksi sijoittajaksi käy myös tavallisen sijoittajan salkulle. ”Taitavat” piensijoittajat käyvät alati kauppaa, mutta voittavat silti kärsivällisempiä sijoittajia vähemmän.

Ymmärrys omista sijoittajantaidoista on Odeanin mukaan sidoksissa tiedon hankkimiseen. Oletuksena on, että sijoitustietous lisää tuottavaa sijoittamista, mutta näin ei välttämättä ole. Silkka tiedon määrä voi hämmentää tekemään epäviisaita sijoituspäätöksiä. Tiedon hankkiminen saattaa lisäksi lisätä perusteetonta uskoa omiin sijoitustaitoihin.

Tappio-osakkeiden myyminen viisasta sijoittamista

Tavallinen piensijoittaja ei halua myöntää tappioita, vaan pyrkii minimoimaan pettymykset. Siten hän pitää kiinni tappiollisista osakkeistaan ja odottaa niiden kurssinousua. Samalla hän pettymysten kieltämisessään myy tuotto-osakkeensa, joiden arvo kasvaa edelleen. Lisäksi tappio-osakkeiden myynti olisi verotuksellisesti edullista.

Kaksi viimeistä kuolemansyntiä kietoutuvat yhteen. ”Tähtiosakkeiden” ostamisella Odean tarkoittaa julkisuudessa myönteisesti tai hohdokkaasti esiintyneitä osakkeita. Vuodentakaisen menestyksen seuraaminen puolestaan viittaa siihen, että piensijoittaja sijoittaa viime vuonna hyvin pärjänneisiin osakkeisiin tai rahastoihin.

Odean varoittaa myös uskomasta ystävien sijoitusvinkkejä sekä seuraamasta vuodentakaisten hyvin sijoittaneiden ihmisten jalanjälkiä. Lisäksi online-sijoittaminen kannattaa tehdä muulloin kuin kahden aikaa aamuyöllä, Odean muistuttaa.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%