Vertaislainoista kilpailukykyisiä pitkäaikaissijoituskohteita?

Suomessa on noin vuoden verran myönnetty niin kutsuttuja vertaislainoja. Lainan ottajalle tällaisen toiselta nimeltään sosiaalisen lainaamisen etuina pidetään pankkilainoja ja vikavippejä edullisempia korko- ja muita lainakuluja. Lainaajia puolestaan houkutellaan vetoamalla esimerkiksi määräaikaistalletustilejä parempiin korkotuottoihin.

Sijoittajan näkökulmasta vertaislainatoiminta voi olla monella tapaa houkutteleva vaihtoehto. Sijoituksensa korkotuoton voi itse määritellä, ja sijoittamisen syrjään pääsee pienelläkin summalla. Toisin kuin pankkien ja pankkikonsernien tarjoamilla määräaikaistalletustileillä, lainan eli sijoituksen pääoman tai sijoituksen määräajan pituutta ei ole ennalta määritelty vähimmäismääräiseksi. Viime kädessä nämä ehdot määritellään lainanhakijan ja sen myöntäjän kesken rahanlainauksen huutokauppamaisilla markkinapaikoilla.

Sijoittaminen on aina riskisijoittamista

Säästö- tai sijoituskohteina vertaislainoissa on lähemmin tarkasteltuna toivomisen varaa. Sosiaalisella lainaamisella ei ole viranomaisvalvontaa – niiden valvonta ei kuulu muun rahoitustoiminnan tavoin Finanssivalvonnalle eikä Kuluttajavirastolle. Siten vertaislainoihin sijoittavan sijoituksella ei myöskään ole talletussuojaa.

Vertaislainasijoittamisesta erityisen riskialtista tekevät vaikeasti ennustettavat luottotappiot. Vertaislainapalveluja tarjoavat yritykset kantavat vastuun lyhentämättömien ja maksamattomien lainojen laskutuksesta ja perinnästä. Viime kädessä vertaislainan sijoittajaosapuoli saattaa kärsiä luottotappioista keskimääräisiä luottotappioprosentteja enemmän joko pääoman kotouttamisen viivästymisenä tai sen osittaisena menetyksenä. Näiden huutokaupattavien vakuudettomien lainojen hakijoille kun luottotietovaatimukset saattavat olla pankkeja ja pikavippiyrityksiä väljemmät. Ainakin silloin, kun lainanhakija on valmis maksamaan sijoittajalle kovaa korkoa.

Kaikkiin sijoitusmuotoihin sisältyy riskejä. Vertaislainojen riskejä pyritään minimoimaan muun muassa neuvomalla sijoittajia hajauttamaan sijoituksensa usean eri lainanhakijan kesken. Vertaislainapalveluja tarjoavat yritykset saattavat myös luokitella lainanhakijoita valmiiksi sijoittajia varten. Korkotuotto-osuudella, tilinhoitomaksuilla sekä lainan järjestelypalkkioilla toimintansa rahoittavat vertaislainayritykset tarjoavatkin markkinapaikan lisäksi sekä hakijoiden luotto- että henkilötietojen tarkistuksen.

Vertaislainojen korkotuotot ovat muiden korkotulojen tavoin pääomaverotuksen alaisia. Verottaja lohkaisee korkotuloista siis 28 prosenttia. Vaikka luottotappiot ovat yrityksille vähennyskelpoisia, ne eivät ole sitä yksityishenkilöiden verotuksessa.

Nuoren sijoitusalan arviointi vaikeaa

Ilmiönä vertaislainaaminen on vanhempaa kuin pankkitoiminta. Uutena yksityishenkilöiden pienlaina- tai sijoitustoimintana ala on kuitenkin sen verran nuori, että siitä on vaikeaa vielä toistaiseksi saada merkitsevää ja suuntaa-antavaa tilastodataa. On liian varhaista arvioida, millaisia keskimääräisiä korkotuottoja vertaislainat tulevat tarjoamaan.

Yhtä varhaista on arvioida, mitkä tulevat olemaan yksityisille ja yrityksille myönnettyjen vertaislainojen todelliset luottotappiot. Jos sijoituksen korko on alhainen ja luottotappion osuus korkea, vertaislainoista voi koitua sijoittajille enemmän kuluja kuin tuottoja.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%