Kansainväliset talousuhat eivät vaikuta suomalaisten säästö- tai kulutustottumuksiin

Kansainväliset talousuhat eivät juuri vaikuta Suomen kotimarkkinoihin. Myös suomalaisten luottamus omaan talouteen on heikentynyt melko vähän. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen kuluttajabarometristä ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n heinäkuun luottamusinkaattorista.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin valossa suomalaisten arviot omista säästämismahdollisuuksista pysyivät toiveikkaina. Omakohtaista työttömyyttä ei myöskään koeta uhkana. Suomalaiset kuluttajat eivät EK:n johtavan ekonomistin, Penna Urrilan, mukaan tyypillisesti muuta kulutustottumuksiaan maailman talousuutisten vuoksi. Enemmän suomalaisten säästö-, sijoitus- ja kulutuskäyttäytymiseen vaikuttavat henkilökohtaisiksi koetut uhat, esimerkiksi juuri työttömyys.

Luottamus Suomen talouteen yhä heikompi

Luottamus maan talouteen on laskenut kotitalouksien omaa taloutta koskevaa uskoa enemmän. Vain 24 prosenttia kuluttajista uskoo Suomen taloudestilanteen paranevan tulevan vuoden kuluessa. Valtaosa kuluttajista, yhteensä 34 prosenttia, arvioi Suomen taloustilanteen jopa pahenevan.

Suurin vaikutus kansainvälisellä taloustilanteella on maamme vietiteollisuuteen. Teollisuuden luottamus putosikin nollasaldoon kesäkuun lukemasta viisi. Teollisuuden talousluottamuksen pitkänajan keskiarvo on kolme, eli teollisuuden luottamus on notkahtanut keskiarvonsa alle. Suomen viennille tärkeissä maissa menee vielä toistaiseksi hyvin, mutta kansainvälinen toimintaympäristö on silti entistä epävarmempi.

- Notkahdus on sen verran pieni, että ei tässä mitään hälyttävää ole. Tuotanto-odotuksissa ollaan yrityksissä nyt kuitenkin entistä varovaisempia, Urrila kertoo EK:n luottamusindikaattoriuutisessa.

Yksityisten palveluiden ja vähittäiskaupan luottamus sitä vastoin on vahvoissa kantimissa. Yksityisten palvelujen osalta luottamusindikaattorin saldo on +29, mikä on pitkän ajan keskiarvoa (+17) huomattavasti korkeampi.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattorin saldo on +18. Myynti on jatkanut kasvuaan ja myytiodotukset ovat suotuisat.

- Niin kauan kuin kuluttajat uskovat omaan talouteensa jotenkuten ja jatkavat normaalia käyttäytymistään, se heijastuu vähittäiskauppaan ja palveluihin, kertoo Urrila Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tähtäimessä säästäminen sekä auton tai asunnon ostaminen

Heinäkuun kuluttajabarometrissä 64 prosenttia kuluttajista pitää ajankohtaa otollisena säästämiselle. Rahaa on jäänyt säästöön 66 prosentilla kotitalouksista. Peräti 79 prosenttia uskoo pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.

Lainan ottamista arvioi kannattavaksi 51 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksien lainanottohalukkuus on vähentynyt vuodentakaisesta 68 prosentista, mutta on kaiken kaikkiaan nousujohtainen. Kuluttajien luottamus omaan talouteen heijastuu kulutus- ja säästöhalukkuuden lisäksi auton tai asunnon ostamisen suunnittelemisena. Sekä auton että asunnon ostamista kaavailee vuodentakaista useampi suomalainen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%