Sekava taloustilanne on sijoittajalle haaste ja mahdollisuus

Talouskasvu hidastuu ja pörssikurssit syöksyvät alaspäin yhä kiihtyvällä vauhdilla. Euromaiden kriisi ja sen  kanssa rinta rinnan talousuutisten etusivupaikasta kilpaileva Yhdysvaltain taloustilanne velkakattoepisodeineen pakottavat pien- ja suursijoittajia arvioimaan sijoituskohteensa uudelleen.

Taantuman varjossa sekä osake- että rahastosijoitukset ovat vaarassa joutua negatiiviseen imuun. Vielä toistaiseksi suurta lunastusaaltoa ei rahasto-osuuksissa ole nähty, mutta aito riski sille on olemassa.

Talletustilit ja kiinteistösijoitukset turvallisimpia sijoituskohteita

Taantuman uhka muuntaa sijoitusten kannattavuuden painopisteitä. Suoria osakesijoituksia on lähes miljoonalla suomalaisella, eli pörssisijoitusten ja -säästöjen tulevaisuus puhuttaa monissa kotitalouksissa.

Tämän hetken taloudellisessa tilanteessa monet kohtalaisen varmat säästö- ja sijoituskohteet käyvät sangen epävarmoiksi. Jopa yleensä luotettavat valtioiden joukkovelkakirjalainat ovat nyt erittäin huono sijoituskohde.

Parhainta ja vakainta tuottoa juuri nyt antavat kiinteistösijoitukset.  Etenkin piensijoittajalle turvallisin vaihtoehto voi olla rahastojen vastatilinä oleva talletustili.

Finanssikriisi on lisännyt piensijoittajien määrää

Edellistä finanssikriisiä seurannut kuohunta pörssikursseissa toi monet osakesijoitukset piensijoittajien ulottuville. Myös muut sijoitusmuodot, kuten rahastosijoitukset ja eläkesäästäminen, ovat lisänneet tasaisesti suosiotaan suomalaisissa kotitalouksissa.

Pörssikurssien tämänhetkisestäkään ailahtelusta ei piensijoittajan kannata liiaksi hermostua ainakaan Osakesäästäjien keskusliiton toiminnanjohtaja Tomi Salon mukaan. Salon mielestä kurssilaskuja voi tulkita hyvin hoidettujen ja tervetaseisten yhtiöiden alennusmyyntinä.

Salon viesti on, että huonoista osakkeista kannattaa pyrkiä eroon, mutta muuten tilanteessa on edettävä maltillisesti. Kotitaloudet ovatkin usein pörssikursseja ja taloutta tasapainottava elementti pörssikurssien ollessa hyvin tappiollisia.

Finanssikriisi luo myös pankeille paineita kotitalouksien talletustilisijoittamisen lisäämiseen

Pankkien kannalta finanssikriisin vaikutukset näkyvät entistä kireämpänä pankkisääntelynä, joka ulottuu myös niiden varainhankintaan. Koska pankit tarvitsevat rahaa myös suoraan kuluttaja-asiakkailta turvatakseen lainanantonsa, suomalaisten kotitalouksien kannattaa hyödyntää tilanne maksimaalisesti.

Asuntolainojen korot ovat nousussa ja lainanottajan kulta-ajat ohi. Tilalle on tulossa yhä kiihtyvä kilpailu tallettajista. Säästäjien kannattaa hyödyntää paranevia talletustilisijoitusmahdollisuuksia. Ja varautua samalla pankkien palvelumaksujen nousuun.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%