Vertaislainayhtiöiden tuottolupaukset eivät ole mikään Wincapita

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa ratkotaan parhaillaan Wincapita-sijoitusyhtiön toiminnan perusteita. Arvioitavana on, oliko sijoitusklubin toiminnan pohjana rikollinen tarkoitus ja toiminta. Klubin perustajaa Hannu Kailajärveä kuullaan ensi viikolla.

Yle uutisten nettisivuilla nimettömänä pysyttelevä, Wincapitalle rahansa menettänyt, pohjoissavolaismies kertoo sijoitusmotiiveistaan. Miestä houkutteli monen muun tavoin lupaus suurista sijoitustuotoista. Siinä missä pankkien antamat tuotot olivat viiden prosentin luokkaa, Wincapita houkutteli kokeilemaan uutta sijoitusmahdollisuutta kymmenen ja kahdenkymmenen prosentin voitoilla.

Pankkien sijoitustuotot eivät ole viime vuosina olleet ainakaan kasvussa, vaikka yksittäisten rahastojen tuotot saattavatkin olla kuudenkin prosentin luokkaa. Wincapitan lupaamien voittojen tasolle yltävätkin ainoastaan vertaislainapalvelut kahden- ja kolmenkymmenenkin prosentin koroillaan. Fixuran keskimääräiset korot luotonantajasijoittajalle ovat 6 – 32 prosenttia. Vertaislaina Oy:n korkotuotot liikkuvat 6 – 25 prosentissa ja Isepankur As:n korkoprosentti on keskimäärin 20.

Sosiaalista lainanantoa ei ole lakkautettu ennen ensimmäisten sijoitustuottojen maksatusta

Wincapita toimi verkossa kolme vuotta ennen palvelun sulkeutumista 7. maaliskuuta 2008. Vaikka osalle sijoittajista maksettiin voittoja uusien jäsenten sijoituksista, valtaosa tuotoista jäi laskennallisiksi. Esimerkiksi Yle Savon haastattelema pohjoissavolaismies ei nähnyt tuottokorkojaan kuin paperilla.

Tällä hetkellä markkinoiden parhaat korkotuotot tarjoavat vertaislainapalvelut ovat nyt toimineet Suomessa viitisen vuotta. Sekä vuonna 2009 perustettu Fixura Ab Oy että maaliskuussa 2010 perustettu Vertaislaina Oy ovat tarjonneet korkeatuottoisia sijoitusmahdollisuuksia suomalaisille jo yli kolme vuotta. Jälkimmäinen Lainaaja.fi-palveluna.

Vaikka vertaislainapalveluilta puuttuu toistaiseksi esimerkiksi pikavippien kaltainen sääntely, niiden maine on pysynyt hyvänä. On ilmeistä, että riskinottaneet yksityiset luotonantajat ovat enimmäkseen päässeet keräämään korkotuottonsa.

Myös maailmalla p2p-lainaaminen on kovassa kasvussa. Kansainvälisesti peer-to-peer lendingistä puhutaan pääsääntöisesti positiiviseen ja kiittävään sävyyn.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%