Vertaislaina haastaa perinteiset sijoitusvaihtoehdot yksinkertaisuudellaan

PossuMuutaman viime vuoden aikana Suomeen on rantautunut maailmalla erittäin suosituksi tullut uusi vaihtoehtoinen ja yksinkertainen korkosijoitusmuoto vertaislainaus (eng. peer-to-peer lending). Vertaislaina on kahden yksityishenkilön välinen laina, jonka ehdot (lainamäärä, korko ja laina-aika) solmitaan tyypillisesti jonkin verkossa toimivan vertaislainapalvelun välityksellä. Vertaislainapalvelu huolehtii lainanantajan puolesta lainan laskuttamisesta ja tarvittessa perintään viemisestä. Vertaislainaamisen perusidea on rahoittaa lainanhakijan tarvitsema lainasumma usealta sijoittajalta tai säästäjältä saadulla pienellä lainalla. Näin sijoittajan ja säästäjän luottoriski yksittäisestä lainansaajasta saadaan pienenemään ja pienikin sijoitettava summa saadaan helposti hajautettua usean eri velallisen lainaan. Laajalla hajautuksella luottoriskit halliten vertaislainaamisesta saadaan tuottava sijoitusvaihtoehto kaikille muille sijoitusmuodoille. Vanha sanonta “älä laita kaikkia munia samaan koriin” pätee vertaislainaamisessakin.

Maailman suurimmat vertaislainapalvelut löytyvät USA:sta ja Iso-Britanniasta. Lending Club ja Prosper ovat välittäneet yksityishenkilöiden välisiä lainoja jo noin 5 mrd.USD. Kyseisten palvelujen raportoimat sijoittajien keskimääräiset vuotuiset tuotot ovat vaihdelleet 5-10% välillä tarjoten lainaa hakeville henkilöille kilpailukykyisen vaihtoehdon kaikille muille vakuudettomille luottovaihtoehdoille. Vertaislaina tarjoaa sijoittajille vastaavasti läpinäkyvän sijoitusmuodon, kuukausittaista kassavirtaa ja erinomaiset verkkopalvelut sijoitusten tekemiseen sekä seurantaan. Suomalaiset Fixura ja Fellow Finance kertovat verkkosivuillaan sijoittajien keskimääräisiksi vuosituotoiksi 10-13%. Suomessa toimii myös virolainen Bondora. Osa palveluista veloittaa sijoittajilta esimerkiksi merkintä- ja tapahtumapalkkioita.

Vertaislainapalvelut ovat olleet kotimaan uutisoinnissa syksyn aikana useasti esillä mm. MTV3:lla, Ylellä, Savon Sanomissa ja Talouselämässä. Vertaislaina on monesti sotkettu uutisotsikoissa pikavippeihin, johon ainakin Fellow Finance vertaislainapalvelu on vastannut tiedotteella verkkosivuillaan. Pikavippi on tyypillisesti muutaman viikon tai kuukauden mittainen muutaman satasen laina, josta maksetaan rahoitusyhtiölle kiinteä palkkio ja jolloin lainansaajan maksama todellinen vuosikorko voi nousta jopa useisiin satoihin prosentteihin. Suomalaisten vertaislainapalveluiden lainojen todelliset vuosikorot liikkuvat tyypillisesti 20-35%:n välillä, mikä sisältää sijoittajien lainakoron lisäksi vertaislainapalvelun veloittaman välityspalkkion ja lainan kuukausittaisen tilinhoitopalkkion. Vertaislaina on pankista haettavan kulutusluoton kaltainen useiden tuhansien suuruinen laina, jonka laina-aika on vuodesta useisiin vuosiin.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%