Vertaislaina

VERTAISLAINA

Vertaislainapalvelujen tarjonta Suomessa kasvaa. Asiasta uutisoi viimeksi joulukuussa Taloussanomat otsikolla: “Lainakeksintö hämmentää..”. Vertaislaina on erittäin vanha keksintö ja ajatukseltaan selkeä: toinen ihminen lainaa rahojaan toiselle ihmiselle ja rahaa lainannut saa lainaamalleen pääomalle sovitun mukaista korkoa. Vertaislainapalvelu tarjoaa tähän toimintaan puitteet ja selkeät pelisäännöt. Yleensä vertaislainapalvelu tarjoaa myös kummallekin osapuolelle lainaan liittyvän hallinnon veloituksetta tai maksua vastaan.

Vertaislaina

 

 

 

 

Aidossa vertaislainapalvelussa lainanhakija voi hakea lainaansa omilla ehdoillaan eli määritellä tarvitsemansa lainasumman sekä -ajan, mutta myös lainan koron. Aito vertaislainapalvelu huolehtii myös asianmukaisten korko- ja sopimusehtojen syntymisestä sähköisesti osapuolten välille. Vastaavasti lainaan sijoittava voi valita, millaisen summan on lainanhakijalle valmis lainaamaan ja millä ehdoilla. Vertaislainapalvelu toimii huutokauppaperiaatteella, jolloin lainanhakijalle valikoituu sijoittajien tekemät lainatarjoukset halvimman mukaan. Esimerkiksi USA:ssa ja Englannissa toimivien vertaislainapalveluiden lainojen hinnat ovat laskeneet alle kymmeneen prosenttiin markkinaehtoisen hinnoittelun vuoksi. Tämä toimintamalli takaa sekä lainanottajalle että -antajalle parhaan mahdollisen koron.

Suomessa aitoina vertaislainapalveluina toimii esimerkiksi suomalaiset Fellow Finance ja Fixura. Palveluiden eroina mainittakoon esimerkiksi, että Fellow Finance tarjoaa vertaislainoille jälkimarkkinan eli lainoihin sijoittava voi myydä lainasijoituksiaan toisille. Lisäksi Fellow Finance palvelussa luottotappioriski on sijoittajalle rajattu. Vertaislaina on siis hyvin samankaltaista kuin sähköinen pankkitoiminta. Verkkopalvelun välityksellä raha liikkuu rahaa tarvitsevalle, mutta vertaislainassa ilman pankin tasetta välikätenä. Tämä luonnollisesti lisää sijoittajan saamaa tuottoa (vrt. talletusten tuotto).

 • Parhaat korot pankeissa ja vertaislainapalveluissa 18.7.2018

  Pankki 3kk 6kk 12kk 24kk
  Aktia 0.10 0.10 0.10 0.10
  Bigbank 0.60 0.90 1.25 1.45
  Suupohjan OP 0.00 0.10 0.15 0.20
  Hypo 0.00 0.30 0.30 0.30
  Vertaislainapalvelu korot p.a.
  Fellow Finance 9,80%
  Fixura 8,30%
  Lainaaja 9,15%